Menü
Your Cart

Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Cami Halısı Nedir ? 


Cami Halısı; Müslüman toplumların dini inancı gereği kendilerine farz kılınan namaz ibadetlerini yerine getirmek amacıyla inşa edilen ibadet alanlarında ( Cami, Mescit ) zemine serilen, sık dokuma, yoğun kullanıma dayanıklı, özel olarak üretilmiş halılardır.



Cami Halısı Nasıl olmalıdır ?


Cami halılarının üzerine ayakkabı ile basılmaz, Camiye ayakkabı ile girilmez. Cami halılarının konforu; sanıldığı gibi tüylerinin uzun olması ile değil, tüylerinin yumuşak ve sık olmasına bağlıdır. Özellikle namaz ibadeti sırasında secdeye varılmak üzere dizlerin yere vurulması, o bölümde olan tüyler üzerinde aşırı baskı oluşturmakta ve deformasyona yol açmaktadır. Bu nedenle cami halısının tüylerinin yatmaması, konforunu ve formunu uzun yıllar koruması için ilmek sayısı yüksek, sık dokunmuş olan halılar tercih edilmelidir.



Cami Halısı Deseni Nasıl Olmalıdır ?


Cami halısının deseni ise önemli bir konudur. Desen; imalat sürecinde halının maliyet açısından fiyatını etkilememekle birlikte, günümüzde istenilen renk ve desende imalat mümkündür. İsteğe bağlı olarak; zemin deseninde gül ve lale tercih edilmekte, sebebi ise edebiyatımızda, tasavvufta ve İslam inancında önemli figürleri sembolize etmesidir. Desensiz sadece renk ayrımı ile saf çizgisi belirlenmesi de yaygın bir tercihtir. Bu bağlamda, Camilerimizde saflı, göbekli ve seccade desenli halılar yer almaktadır. İsteğe bağlı olarak diz hizasına gelecek şekilde, dizlik olarak tabir edilen motif de tercih edilmektedir. Sebebi ise diğer bölgelere oranla hızlı deforme olan diz bölgesindeki hataları kamufle etmektir.



Saflı Cami Halısı: Zemininde; isteğe bağlı olarak kum taneciklerine benzer tarama olan veya mermer desenini andıran desenler bulunur. Belli aralıklarla çiçek desenleri de bulunabilir. 20 - 30 cm aralığında saf çizgisi ile birlikte dokunurlar. Desenli, desensiz, dizlikli olarak dokunan saflı halılara örnek olarak:


* Özel imalat olarak istenilen renk ve desende halı, fiyat farkı olmaksızın üretilir.







Saflı ve Desenli Cami Halısı
Saflı ve Dizlikli Cami Halısı
Saflı ve Desensiz Cami Halısı




Göbekli ve Saflı Cami Halısı: Zemininde saflı halılarda belirtilen özelliklerin yanı sıra farklı motifte ve çapta dokunabilir. Yerleşimi öncelikli caminin avizesinin altına gelecek şekilde ayarlanır. Saf çizgisinde tercih edilen renk ve desenlere uyumlu olması, estetik açıdan önemlidir. Göbekli Cami halılara örnek olarak:



Özel imalat olarak istenilen renk ve desende halı, fiyat farkı olmaksızın üretilir.



Göbekli cami halısı 

400 cm çapında göbek tasarlanmıştır. 3 saf boyunda alan kaplamaktadır.

İsteğe bağlı olarak değişik ölçülerde dokunabilmektedir.

Yaygın olarak 266 cm. ve 400 cm. çapında dokuma yapılsa da ara ölçülerde de imalat yapılabilir.



Seccadeli Cami Halısı:  İsteğe bağlı olarak desenli veya desensiz zemin olarak imal edilir. Genellikle 50 cm ila 60 cm aralığında seccadelerin yan yana dokunması ile meydana getirilir. Seccadeyi oluşturan desenlerin yoğunluğu, içerisinde çok sayıda motif içermesi, bu sebeple cemaat tarafından farklı nesnelere benzetilme problemleri sebebiyle son yıllarda pek tercih edilmemektedir. Sade olarak da dokunabilen seccadeli halılar halk arasında " Mihraplı Halı " olarak da anılır. Örnek olarak:


Özel imalat olarak istenilen renk ve desende halı, fiyat farkı olmaksızın üretilir.




Desenli Seccadeli Cami HalısıSade Desenli Seccadeli Cami Halısı




Cami halıları da diğer birçok halı gibi 4 metrelik çift mekik tezgahlarda Alt halı ve Üst halı olarak aynı anda çift olarak dokunur. Halını tezgahtan çıktığında eni 4 metredir. Uzunluğu ise istenilen boyuta göre dokunabilir. Çift mekik halı tezgahlarının fiziksel yapısı gereği aynı anda dokunan alt ve üst halılar arasında gezen bir bıçak ile halının tüyleri kesilerek halının bir nevi ikiye ayrılması sağlanır. Böylece birbirinin yansıması 1 çift yani 2 adet halı dokunmuş olur. 




Burada şaşırtan bir başka konu ise aynı ipten,

aynı makinede, aynı anda dokunan halının;

birbirinden farklı renklerde görünmesidir.

Bu yanılgı; Alt halı ve Üst halıdaki tüy yönlerinin

farklı açılarda olmasından kaynaklanır.

Kullanıldıkça tüy açıları benzeşir ve

renk farkı yanılgısı ortadan kalkar. 


Cami Halıları her ne kadar 5 metrelik tezgahlar bulunsa da, Ülkemizde yaygın olarak 4 metre eninde çift mekik tezgahlarda dokunur. Tezgahların fiziksel yapısı sebebiyle alt halı ve üst halı olarak, birbirinin yansıması 1 çift halı dokunmuş olur.

Tezgahların bu yapısı iki temel etkiye neden olur.

  1. Halıların eni maksimum 4 metre'dir. Boyu isteğe bağlı olarak sınırsız uzunlukta olabilir.
  2. Alt halı ve üst halının aynı anda üretimden çıkması; küçük veya elverişsiz alanlarda fireye sebep vermesi veya parçalı ( Ekli) montaja neden olmasıdır. 


Örnek vermek gerekirse caminizin kıbleden geriye ölçüsü 7 metre, soldan sağa ise 10 metre olduğunu varsayalım. Genel olarak ölçü 70 m2 olarak hesaplanacak ve ona göre bütçe oluşturulması planlanacaktır.

Oysa ki tezgahta alt halı ve üst halı 4 'er metre eninde aynı anda dokunduğu için, camiye serildiğinde kıbleden geriye 8 metre olacaktır. Boyda sınır olmadığı için 10 metreye sadece bıçak ve desen kesim payı olarak 20 cnm eklemek uygun olacaktır.

Bu durumda size 1 metreye 10,2 metre yolluk şeklinde halı artacaktır. Onu da mihrabın oyuğuna, minberin basamaklarına kullanabilirsiniz. Eğer saflarda ek olmasını istemezseniz 8x10,20 yani 81,6 m2 halı almalısınız.  

Halılar tezgahtan 400 cm eninde olarak çıkıyor ve isteğe bağlı olarak kesimi yapılıyor.

  • Seçenek 1 - Halınızı 400 cm eninde (Üç Saf) olarak 1 rulo olarak alabilirsiniz.
  • Seçenek 2 - Halınızı 133 cm (Tek saf) + 266 cm (İki Saf) 2 rulo olarak alabilirsiniz.
  • Seçenek 3 - Halınızı 133 cm (Tek saf) 3 rulo olarak alabilirsiniz. 


    Saf aralıkları standart olarak 400 cm'nin 3' e bölündüğünde çıkan rakam olan 133 cm. aralığındadır.


    * İstenirse saf aralıkları genel metraja etki ederek farklı bir ölçüde imal edilebilir. Örneğin eni 400 cm. olan tezgahta, halının saf aralıkları 133 cm. yerine 125 cm. olarak dokunabilir ancak metraj ve ücretlendirme yine 400 cm. üzerinden yapılır.


    * Sembol resimler; üretilen halının tekine aittir. Yeni imalatta her birinin çifti olacağı unutulmamalıdır.


Seçenek 1-

400 cm.

1 rulo ( 3 Saf )

Seçenek 2-

133 + 266 cm.

2 rulo ( 1 + 2 Saf )

Seçenek 3-

133 + 133 + 133 cm.

3 rulo ( 1+1+1 Saf )




* Sembol resimler üretilen halının tekine aittir. Yeni imalatta her birinin çifti olacağı unutulmamalıdır.

Sonradan ibadethaneye çevrilen alanlarda genellikle karşılaşılan sorunların başında kıblenin tayini ve muhtemelen Kıblenin mescit duvarına düz olarak değil de açılı olarak denk gelmesidir. Kıblede çap olması; saflı halının uygun açıyla serilmesini gerektirir. Halının açılı serilmesi ile ekstra fire oluşmakta ve metraj artmakta olsa da bu rakam maksimum %20 oranındadır.



Kıblede çap olması sebebiyle, fire çıkmaması için saf çizgili halı tercih etmeyen, bunu maliyet artışı olarak değerlendiren yetkililer; sonrasında cemaatin kendi kıblesini tayin etme çabasıyla

birlikte, aynı mescitte farklı yöne bakan seccadeler görülmesine yol açmaktadırlar.

* Serilecek uygun halı ile İbadet hanelerimizde kıblenin net olarak belirlenmesini tavsiye etmekteyiz.




 Kıble yönünde çap olması halinde temsili resimde görüldüğü gibi alandan taşan halılar kesilip atılmaktadır. Eğer kıblenizde çap varsa 133 cm eninde halıların serilmesi durumunda fire az olacaktır.





Cami halısını seçerken nelere dikkat etmeli?

Cami halıları; Akrilik, Yün, Polipropilen (Polip) ve Polyamid olmak üzere 4 ana hammadde ile üretilmektedir. Birbirinden farklı özelliklere ve fiyatlara sahip olan bu ürünleri; kullanım sıklığına, üzerinde oluşacak trafik yoğunluğuna, bütçenize ve kalite beklentinize göre değerlendirmelisiniz. Ürünleri özellikleriyle birlikte inceleyecek olursak; 

  1. Akrilik : Doku olarak yüne en yakın elyaf malzemedir. Dokuma halılarda son yıllarda tercih edilmekte ve yün halı geleneğini temelinden sarsmıştır. Yumuşak ve isteğe bağlı olarak sık dokusu ile uzun ömürlüdür. Parlak görüntüsü ve canlı renkleri sebebiyle tercih edilmektedir. Alev almazlık belgesi verilmeyen ürün olması ve olası yangın durumunda zehirli gaz salınımı, ilk akla gelen dezavantajları olarak sayılabilir. Halı tozu verir, süpürülme sıklığına göre zamanla azalarak toz vermez olur. Profesyonel fırçalı cami süpürgesi kullanarak bu süreyi, klasik süpürgelere oranla kısaltmak mümkündür.
  2. Yün : Bilindiği üzere rakiplerine göre en önemli üstünlüğü doğal olmasından kaynaklanıyor. Dayanıklı ve dirençli yapısı sayesinde yıllarca ibadethanelerimizin rakipsiz tercihi olmuştur. Belgeli Alev alma direncinin yüksek olması, petrol ürünü olmaması ve doğal yapısından kaynaklı sıcak tutma özelliği ile yaygın tercih edilen ürünlerdendir. Halı tozu belli bir süre verir. Profesyonel cami süpürgesi ile bu süreyi kısaltmak mümkündür.
  3. Polipropilen : Piyasada satılan en ucuz cami halılarıdır. Polipropilen elyaflı, boyalı iplerle halı çift mekik dokuma makinelerinde üretilmektedir. Elyaf buklesi hızlı çözülür ve düzleşir. Konforlu kullanım ömrü rakiplerine göre kısa olsa da, ucuz çözüm noktasında tercih edilmektedir. Yeni serildikten sonra halı tozu verir, yapılacak temizliğin sıklığına göre süresi değişir. Halıların toz verme süresinin kısalması için, profesyonel fırçalı ve vakumlu cami süpürgesi ile süpürülmesi tavsiye edilir. 
  4. Polyamid :Sertifikasyon ve teknik özellikleri ile kanıtlanmış, Halı tozu vermemesiyle solunum hastaları açısından en kullanışlı ürün olmasına karşın, düz beyaz renkte halının üzerine bir nevi mürekkep püskürtülerek renk ve desen oluşturmasıyla meydana gelmektedir. Günümüz teknolojisi ile henüz rakipleri kadar sık dokumaya sahip değildir. Lamine Keçe tabanlı olarak satışı yapılmaktadır.